ABD’nin eski Hazine Bakanı Larry Summers balonlaşan varlık fiyatları konusunda uyardı. Summers piyasaların 2008 Küresel Finans Krizi öncesine benzediğini belirtiyor
Bir dönem ABD’de Hazine Bakanı olarak da görev yapan ünlü ekonomist Larry Summers yatırımcıların piyasalardaki riskler konusunda aşırı kayıtsız hale geldiği uyarısında bulundu. Summers yatırımcıların 2008 Küresel Finans Krizi’nde ve DotCom balonunda da benzeri bir coşkuya yenik düştüklerini belirtiyor.
Fortune’un haberine göre, borsaların temel değerleme ölçütlerine göre ABD borsaları ve kripto para birimleri ciddi bir patlama yaşıyor. Yatırımcıların açgözlülüğe teslim olduğunu belirten ABD’nin eski maliye bakanı, Amerikan varlık piyasalarında artan dengesizliklere rağmen yatırımcıların kayıtsızlığına dikkat çekti.
Summers Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt’daki röportajında piyasalardaki yükseliş trendinin kendisine 2008 Küresel Finans Krizi öncesindeki baş döndürücü ralliyi ve yüzyılın başındaki DotCom balonunu hatırlattığını söyledi.
Ancak Summers bu coşku yersiz olduğunu söylüyor. Eski bakan küresel ekonomik büyümenin yavaşladığına, ABD Merkez Bankası’nın (FED) manevra alanının oldukça sınırlı kaldığına ve Amerika Birleşik Devletleri’nin finansal tablosunun en az 160 yıldır bu kadar kötü hale gelmediğine dikkat çekti.
İşletmeler Trump yönetiminde eşit şartlarda olamayacaklarından korkuyor
ABD Hazinesi tahvillerinin neredeyse %5’lik risksiz bir getiri sağladığı bir dünyada, yatırımcılar daha riskli olan özel şirketlere sermaye kaynağı sağlamak istemeyebilir. Bu da hisselerin aşırı değerlenmesini destekleyen bilanço büyümesi beklentilerini düşürebilir.
Dahası, uzun vadede temettü ödeme eğiliminde olan büyük yatırımlar, seçim dönemlerinin ötesinde bir planlama kesinliği gerektirir. Ancak Trump yönetiminin ABD’yi Paris İklim Anlaşması’ndan ikinci kez çıkarma kararı yatırımcıların kabul edemeyeceği türden bir belirsizliği ortaya çıkarıyor. Zira bu aynı zamanda yatırımcıların rotalarını üçüncü kez değiştirmesi gerektiği anlamına geliyor.
Summers ayrıca ABD iş dünyasında eşitsizliğin hakim olduğu bir ortamın doğmasından endişeleniyor. Eski bakan 2008 Küresel Finans Krizi’ni örnek göstererek iş dünyasına şu uyarıda bulundu:“İş ortamının tarafsız bir şekilde hareket eden kurumlardan ziyade az sayıdaki bireylere daha fazla bağlı olduğu durumlarda endişelenmek için çok daha fazla neden vardır. İş dünyasındaki coşkuyu anlıyorum, ancak korkarım ki bu coşku 2007’de Davos’ta gördüklerime benziyor olabilir.”