Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye kredi notu değerlendirmesini pas geçerken periyodik gözden geçirmesini tamamladığını duyurdu.
Konuya ilişkin raporda önemli ölçüde sıkılaştırılan para politikası duruşunun kredi büyümesini sınırladığı, Türk lirasına olan güveni artırdığı, ekonominin sürdürülemez canlı yurt içi talepten uzaklaşmasını sağlayarak enflasyonist baskıları azalttığı, cari açığı daralttığı ve yabancı sermaye girişlerini teşvik ettiği ifade edildi. Kurum, enflasyondaki düşüşün 2025’te de devam etmesini beklediğini bildirdi.
Makro ekonomik istikrarı yeniden sağlayan, enflasyonu sürdürülebilir bir şekilde azaltan ve büyümeyi kredi kaynaklı iç talepten uzaklaştıran politikalar etkili bir şekilde uygulanmaya devam edilirse kredi notunun yükseltilebileceği ifade edildi.
Moody’s, son olarak geçen Temmuz ayında Türkiye’nin kredi notunu 2 kademe yükselterek “B3″ten “B1″e çekmiş, kredi notu görünümünü “pozitif” olarak korumuştu.
Kredi notunun yükseltilmesinin temel nedeni olarak yönetişimdeki iyileşmeler ve özellikle ortodoks para politikasına kararlı ve ‘giderek daha iyi yerleşen geri dönüş’ gösterilmişti. Raporda “Enflasyon ve iç talepte ılımlılaşma başlamasıyla gelecek aylarda ve 2025’te enflasyonist baskıların azalacağına dair güvenimiz artmakta” ifadesine yer verilmişti.
Moody’s’in ikinci rapor tarihi 25 Temmuz 2025 olarak açıklanmıştı.
TÜRKİYE’NİN 2025 NOT TAKVİMİ BU ŞEKİLDE OLACAK:
31 Ocak 2025 Fitch
25 Nisan 2025 S&P Global
16 Mayıs 2025 CI
30 Mayıs 2025 Scope
25 Temmuz 2025 Fitch ve Moody’s
17 Ekim 2025 S&P Global