Öğretmenlerin heyecanla beklediği Öğretmenlik Meslek Kanunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilerek yasalaştı.
Yeni düzenleme, Milli Eğitim Akademisi’nin kurulması ve öğretmenlerin mesleki gelişim süreçlerinde önemli yenilikler getirilmesini öngörüyor. Kanun ile birlikte, öğretmenlerin atamaları, mesleki gelişimleri ve kariyer basamaklarındaki ilerlemeleri düzenlenecek.
230 bin öğretmen yararlanacak
2022’de yürürlüğe giren ve Anayasa Mahkemesi tarafından bazı maddeleri iptal edilen Öğretmenlik Meslek Kanunu, yeni haliyle 39 maddeden oluşuyor. Bu yeni düzenleme ile öğretmenlik kariyer basamakları, öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üçe ayrılıyor. Uzman öğretmenlik ünvanı için en az 10 yıl öğretmen olarak hizmet vermiş olma, başöğretmenlik için ise en az 10 yıl uzman öğretmen olarak görev yapma şartı aranacak. Ayrıca, yazılı sınav ve mesleki çalışma zorunlulukları kaldırıldı.
Geçici 3. madde ile, 20 yıllık kıdemi dolduran öğretmenler uzman öğretmen olup olmamalarına bakılmaksızın başöğretmen olabilecek. Bu düzenleme ile 230 bin öğretmene başöğretmenlik için başvuru yapma imkânı tanınacak.
Öğretmenlere yeni haklar
Yasada öğretmenlere birçok yeni hak tanınıyor. Öğretmenler, meslekleri dışında başka faaliyetlerde rızaları dışında çalıştırılamayacak. Ayrıca, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ile sağlanan sendika kurma, güvenlik hakkı gibi haklardan faydalanabilecekler. Öğretmenlere yönelik işlenen suçlarda ise cezalar yarı oranında artırılacak ve bu suçlar için hapis cezalarının ertelenmesi söz konusu olmayacak.
Bu koruma, özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenleri, uzman ve usta öğreticileri ve ders ücreti karşılığı çalışan öğretmenleri de kapsayacak.
Milli Eğitim Akademisi kurulacak
Öğretmenlerin mesleki gelişimlerini sağlamak amacıyla Milli Eğitim Akademisi kurulacak. Bu akademi, öğretmenlerin ve eğitim yöneticilerinin kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve mesleki gelişimlerine yönelik eğitimler sunacak. Üniversiteler ile iş birliği yapılarak, öğretmenlerin teorik ve uygulamalı derslerle mesleki becerileri geliştirilecek.
Akademiye alınacak öğretmen adayları, ÖSYM’nin düzenlediği sınavdaki puan üstünlüğüne göre belirlenecek. Hazırlık eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar, atanma hakkı kazanacak ve sözleşmeli öğretmen atamalarında sözlü sınav yapılmayacak.
Milli Eğitim Akademisi’nde eğitim alan öğretmen adayları, eğitim süresi boyunca genel sağlık sigortası kapsamına alınacak.