GR. ALTIN2.832,84
BTC63.000,32
ETH2.467,26
LTC65,44
BNB566,19
SOL143,32
AVAX26,41
ADA0,351824
DOT4,28
20 Eylül 2024, Cum

Paslanmaz çelik üretimi girişimi: 1.2 milyar dolarlık yatırım

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

Türkiye’de entegre paslanmaz çelik üretim tesisi kurulması için 1,2 milyar dolarlık yatırım yapılması gerektiği belirtildi. Kapasitenin ilk aşamada 600 bin ton, ileride ise 1 milyon ton olması öngörülüyor. Yatırımın geri dönüş süresi 8 yıl olarak hesaplandı. İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen Metal Expo Fuarı’nda Paslanmaz Sanayici ve İş İnsanları Derneği (PASİD) tarafından düzenlenen panelde, Türkiye’nin paslanmaz çelik ihtiyacının ithalatla karşılandığı ve entegre üretim tesisi kurulumunun zorunlu hale geldiği ifade edildi. Yatırım sayesinde iç piyasanın ihtiyaçlarının yerli üretimle karşılanabileceği vurgulandı.

Paslanmaz çelik sektörünün dünyadaki büyüme oranı yüzde 5,8 seviyelerinde olup, 2020 yılında 50 milyon ton üretimle başlayan sektör, 2024 yılına kadar 58 milyon ton üretim kapasitesine ulaşacak. Dünyada en büyük üreticilerden biri olan Çin, üretimini 36 milyon tona çıkarırken, Avrupa’da 6 milyon ton, Endonezya’da ise 4 milyon tonluk üretim rakamlarına ulaşıldı.

Türkiye’de paslanmaz çelik üretiminin henüz mevcut olmadığına dikkat çekildi. Türkiye, 2023 yılı itibarıyla 618 bin ton yassı paslanmaz çelik ithal etmiş durumda. 2018’de 598 bin ton, 2022’de ise 818 bin ton ithalat gerçekleşmişti. Bu ithalata bağımlılık, yerli üretimin önünde bir engel teşkil ederken, entegre bir üretim tesisi bu durumu değiştirebilir.

Panelde konuşan uzmanlar, entegre paslanmaz çelik üretiminin Türkiye ekonomisine büyük katkılar sağlayacağını belirtti. Türkiye’nin 1 milyon tonluk üretim kapasitesine sahip bir tesisle ithalat bağımlılığını azaltabileceği ve böylece iç piyasanın talebini karşılayabileceği ifade edildi. Ayrıca, bu yatırımla paslanmaz çelik üretiminin getireceği geri dönüşlerin 8 yıl gibi bir sürede gerçekleşmesi bekleniyor.

Paslanmaz çelik hurdalarının Türkiye’den ihracatına dikkat çeken uzmanlar, bu hurdaların geri dönüştürülerek üretimde kullanılması gerektiğini vurguladı. Türkiye’de entegre bir paslanmaz çelik üretim tesisinin kurulması için TOGG benzeri ortak bir girişim grubunun oluşturulması ve vergi avantajlarının sağlanması gerektiği de önerildi.

Son olarak, Türkiye’nin enerji maliyetlerinin yüksek olması, paslanmaz çelik üretiminde karşılaşılan en büyük zorluklardan biri olarak belirtildi. Enerji yoğun bir üretim sürecine sahip olan çelik sektörü, bu maliyetleri göz önünde bulundurarak yatırım yapmalı.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BigBorsa ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!