Dünyanın en büyük perakende şirketi olan ve yıllık 648 milyar dolarlık cirosu ile devasa bir ekonomik güce sahip ABD merkezli Walmart, Türkiye’ye adım atmaya hazırlanıyor. Türkiye’ye gelmeden ismiyle bile dikkat çeken Walmart, ilginç bir girişim hikayesine de zemin hazırladı. İstanbul’da Suriyeli göçmenler tarafından kurulan ve Walmart Cafe Restaurant adıyla faaliyet gösteren bir restoran zinciri, hem ismi hem de kurucularının hikayesi ile dikkat çekiyor.
Walmart Türkiye’yi Tedarik Üssü Yapıyor
Amerikan Şirketler Derneği (AmCham) Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu, geçtiğimiz ay Walmart’ın Türkiye’de ofis açma planlarını ve alımlara başlamayı hedeflediğini duyurmuştu. Turnaoğlu, şirketin mobilya ve dondurulmuş gıda gibi alanlarda Türkiye’yi tedarik merkezi olarak görmeye başladığını vurgulamıştı.
2016 Yılında Kurulan ‘Walmart Cafe’
Walmart’ın Türkiye’ye adım atma haberleri üzerine İstanbul Ticaret Odası kayıtlarında yapılan bir inceleme, ilginç bir gerçeği ortaya çıkardı. Türkiye’de Walmart ismini taşıyan bir şirket zaten vardı: Walmart Cafe Restaurant A.Ş. 2016 yılında, 100 bin TL sermaye ile kurulan bu şirketin merkezi, İstanbul’un Başakşehir ilçesinde bulunuyor. Şirketin kurucuları ise Suriye’den savaş nedeniyle Türkiye’ye gelen göçmen girişimciler: Omar Kazkzi, Muayad Khud.ab. Al-Qaysi, Ahmed Azmi Traeifi, Raghep Ragıpoğlu ve Mohamed Kutaiba Alhelou Jammal.
Ortadoğulu Girişimcilerden Hızlı Hamle
Günümüzde ortakları arasında Rami Ourabi, Anas Hilal, Mamoun Abu Hilal ve Ahmed Munzer Almawaldi gibi isimlerin bulunduğu Walmart Cafe Restaurant, girişimcilik alanında adeta ders niteliğinde bir başarıya imza attı. Bu adımın ABD’li Walmart tarafından nasıl karşılanacağı ve herhangi bir marka çatışmasına yol açıp açmayacağı ise belirsizliğini koruyor. Her iki şirket de farklı sektörlerde faaliyet gösterse de isim benzerliği, dikkat çekici bir durum oluşturuyor.
Walmart: Global Dev
1962 yılında kurulan ve 2 milyondan fazla çalışanı ile dünyanın en büyük işverenlerinden biri olan Walmart, yıllık 648 milyar dolarlık cirosuyla neredeyse Türkiye’nin gayrisafi milli hasılasına eşdeğer bir ekonomik büyüklüğe sahip. Şirketin 24 ülkede 10 binden fazla şubesi bulunuyor ve 2024 yılının ilk yarısında 26 milyar dolar kar açıkladı.
Walmart’ın Türkiye’ye resmi girişi, yerel ve uluslararası girişimciler arasında yeni bir rekabet ve iş modeli tartışması başlatabilir. Şimdilik, İstanbul’daki Walmart Cafe ve ABD’li perakende devinin Türkiye serüveninin nasıl bir yol alacağı merakla bekleniyor.
Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.