ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın 1987 yılında yayımlanan ‘İş Bitirme Sanatı’ (The Art of the Deal) kitabı, Goldman Sachs stratejistlerince gelecek için rehber görevi görüyor.
Goldman Sachs, Trump’ın ‘İş Bitirme Sanatı’ kitabından 2025’te uygulanacak 4 yatırım ipucu çıkarıyor.
‘İş Bitirme Sanatı’
Insider’dan Filip de Mott’un haberine göre, Goldman Sachs, S&P 500’ün gelecek yıl 6.500 puana ulaşacağını ve bunun mevcut seviyelerden yüzde 10’un üzerinde bir değer artışına işaret ettiğini tahmin ediyor. Daha uzun süreli bir boğa koşusuna nasıl hazırlanacağını merak eden yatırımcılar için ise analistler, Başkan Donald Trump’ın 1987 yılı çıkışlı yatırım rehberinden faydalanıyor.
Goldman Sachs ABD hisse senedi stratejisti David Kostin liderliğindeki analist ekibi, “İş Bitirme Sanatı’, okuyuculara bir iş müzakeresinin nasıl yürütüleceği ve bir yatırımcı olarak nasıl başarıya ulaşılacağı konusunda tavsiyeler sunuyor. Amerikan seçmenleri tarafından ABD’nin 47. Başkanı olarak yeniden zafer kazanan Donald Trump, aynı zamanda 2025 ABD hisse senedi stratejisi önerilerimiz için de bir yol haritası da sunuyor” diye yazıyor.
İşte Goldman Sachs analistlerinin, yatırımcıların gelecek yıl benimsemesi gerektiğini düşündükleri beş temel çıkarım…
“Büyük düşünün”
Donald Trump, anılarında, ”Büyük düşünmeyi seviyorum. Her zaman sevdim. Bana göre formül çok basit: Zaten düşünecekseniz, büyük düşünmelisiniz” diye yazıyor.
Goldman, bunun hisse senedi yatırımcılarının 2024’te benimsediği ve şimdi gözden kaçırmamaları gereken bir motto olduğunu söylüyor ve şöyle diyor: “S&P’de yer alan dev sermayeli hisse senetlerine yatırım yaparak bu tavsiyeye uyan yatırımcılar, rakiplerinden daha iyi performans gösterdiler; zira en büyük yedi Hisse senedi, 2022’nin sonundan bu yana toplamda yüzde 148 oranında getiri sağladı.”
Ancak Goldman Sachs, ‘Muhteşem Yedili’ hisse senetleri ile S&P 500’ün geri kalanı arasındaki üstün performans farkının yedi yılın en düşük marjına düşmesini beklediğini de ekliyor. Goldman Sachs, endeks genelindeki kazanç büyümesinin iyileştirilmesini hesaba katmak için, büyük düşünen yatırımcıların Muhteşem Yedili yatırımlarını kısması ve 2025’te S&P 500’ün orta ölçekli hisse senetleri arasında fırsatlar araması gerektiğini ifade ediyor.
Goldman Sachs analistleri, “Yatırımcılar ayrıca küçük ölçekli hisse senetlerindeki fırsatları da aramalı. Piyasanın bu kısmı Trump’ın ilk başkanlık döneminde fırladı ve bu sefer de iyileşen duygu durumu başka bir toparlanmayı tetikleyebilir” diye yazıyor.
“Seçeneklerinizi en üst düzeye çıkarın”: Birleşme ve satın almalar
Goldman Sachs, yatırımcıların birleşme ve satın alma adaylarından oluşan bir sepet tutmalarını öneriyor ve birleşme faaliyetlerinin 2025’te iyileşeceğini muhtemel görüyor.
Banka, kazanç büyümesinin, güçlü iş duygusunun ve mali koşulların gevşemesinin gelecek yıl birleşme ve satın alma nakit harcamalarını yüzde 20 oranında artıracağını öngörüyor. Banka, 100 milyon doların üzerinde harcamayla tahmini 750 birleşme ve satın alma anlaşmasının tamamlanmasını bekliyor.
Goldman Sachs analistleri, “Satın alınabilecek şirketlere sahip olmak yatırım riskini azaltır ve piyasayı yenme geçmişine sahiptir” diyor.
Trump kitabında, “Hiçbir zaman tek bir anlaşmaya veya tek bir yaklaşıma fazla bağlanmam. Birçok topu havada tutarım çünkü çoğu anlaşma ilk başta ne kadar umut verici görünürse görünsün başarısızlığa uğrar” diye yazıyor.
“Ürünleri teslim et”: Yapay zeka
Goldman Sachs, 2025 yılında yapay zeka yatırım trendinin donanım üreten çip üreticilerinin yanı sıra yeni teknolojiyi güçlendiren altyapıyla ilgilenen firmaların ötesine geçmesini bekliyor.
Analistler, “Piyasa, yapay zekadan para kazanan şirketleri yükseltmeye başlayabilir. Bunlardan bazıları yazılım ve hizmet sektöründe yer alıyor ve Q2 Holdings, Fortinet ve Meta gibi isimler içeriyor” diye yazıyor.
Trump ise kitabında, “İnsanları kandıramazsınız, en azından uzun süre kandıramazsınız. Heyecan yaratabilir, harika tanıtımlar yapabilir ve basının dikkatini çekebilirsiniz ancak ürünleri teslim etmezseniz, insanlar sonunda anlayacaktır” diyor.
“Aşağı yönü koru”
Mevcut ekonomi, döngüsel olarak kalan sektörlere fayda sağlıyor ve Goldman Sachs, ara mallar, yazılım ve hizmetler ve kamu hizmetlerinde aşırı yüklü pozisyonları öneriyor. Analistler, Trump’ın, “Aşağıyı koruyun, yukarısı kendi kendine hallolur” deyişine atıfta bulunuyor.
Analistler, “Yazılım ve hizmetler sektörü makro gelişmelere en az bağımlı olan sektörken, ara mallar mevcut düşük değerlemesi göz önüne alındığında iyi bir değer oyunu” diyor. Goldman, ekonominin yavaşlaması durumunda kamu hizmetlerini değerli bir korunma aracı olarak gördüğünün de altını çiziyor.