ABD’de geçen hafta açıklanan eylül ayı istihdam raporu enflasyonun düştüğünü ve ekonominin yumuşak iniş hedefine yaklaştığını müjdeler nitelikteydi. Ancak rapor aynı zamanda ABD Merkez Bankası’nın (FED) politika faizlerini 50 baz puan düşürerek bir politika hatası yapıp yapmadığını sorusunu da ortaya çıkardı. FED yönetiminin gelecek ay faiz oranlarını düşüreceğine dair beklentiler geri çevrildi.
Tüm bu gelişmeler perşembe günü açıklanacak olarak ABD tüketici fiyat endeksi raporunu piyasalar için daha kritik hale getirdi. MarketWatch’un haberine göre analistler beklenenden daha sıcak bir eylül TÜFE raporunun ve önümüzdeki aylarda enflasyondaki muhtemel bir canlanmanın FED’i para politikasında daha fazla kısıtlamaya zorlayacağını ve daha da önemlisi borsa rallisinin önünde bir engel haline geleceğini öngörüyor.
Wall Street Journal anketlerine göre ekonomistler manşet enflasyonun eylül ayında %0,1 artacağını öngörüyor. Gıda ve enerji fiyatlarının dışarıda tutulduğu ve ekonomistlerin daha yakından takip ettiği çekirdek enflasyonda ise %0,2 aylık artış bekleniyor. 12 aylık manşet TÜFE oranının %2,5’ten %2,3’e düşeceği çekirdek enflasyonunsa yıllık bazda %3,2’de sabit kalacağı tahmin ediliyor.
MW haberine göre Laffer Tengler Investment CEO’su ve Baş Yatırım Sorumlusu Nancy Tengler, “Enflasyonun henüz tam olarak yenilmediği göz önünde bulundurulursa, piyasalar için asıl risk FED’in faiz oranlarını düşürme konusunda fazla agresif davranmasıdır. Çekirdek TÜFE’de her ay aynı mütevazı yükseliş eğilimini görüyoruz ve bu ekonomi genelinde görmek istediğimiz türden bir dezenflasyon değil” uyarısında bulundu.
Borsa uzmanına göre enflasyonu destekleyen en inatçı harcama kalemlerinden biri olan konut harcamaları bu yıl da yüksek kalmayı sürdürdü. Üstelik Çin’in parasal teşvik uygulamalarıyla bitlikte enerji ve ham madde fiyatlarının yükseleceği düşünülürse fiyatlar daha da yapışkan hale gelebilir. Tengler Orda Doğu’daki gerilimin artması ve geçen hafta kısa bir süre de olsa ABD’de liman işçilerinin greve gitmesi sonucunda enflasyonla ilgili endişelerin arttığını söyledi.
Brent ham petrol fiyatları İran’ın geçen hafta İsrail’e düzenlediği füze saldırısının ardından yükselişe geçti. ABD’de ise liman işçilerinin grevi tedarik zincirinde aksamalara yol açsa da grev kısa bir süre sonrasında askıya alındı.
Cuma günü açıklanan eylül ayı istihdam raporu ABD işgücü piyasasının yavaşladığına dair endişeleri hafifletti. ABD ekonomisinin yumuşak hedefine ulaşabileceğine dair beklentiler de yükseldi. ABD ekonomisi eylül ayında beklentilerin çok üzerinde 254.000 yeni istihdam ekledi. İşsizlik oranı ise %4,2’den %4,1’e geriledi.
Ancak MW haberine göre BOK Financial Baş Yatırım Stratejisti Steve Wyett, eylül ayı istihdam raporunda ortalama saatlik işçi ücretlerinin beklenenden daha yüksek olduğuna dikkat çekti. Aylık yüzde 0,4’lük bir artışı ve liman işçileri ile yapılan ücret anlaşmasını birlikte değerlendiren Wyett, yatırımcılara enflasyonun FED için hâlâ bir sorun olabileceğini hatırlattığını söyledi. Baş stratejist, “İşgücünün büyüklüğü ile karşılaştırıldığında genel ücret seviyeleri üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olacak kadar fazla liman işçisi yok. Ancak FED’in %2 hedefine doğru ilerlemesini yavaşlatabileceği görülüyor” dedi.
Bununla birlikte, bazı analistler, artan enerji maliyetlerinin ve üç günlük liman grevinin etkilerinin dezenflasyonist eğilime yalnızca “kısa vadeli aksama” getirebileceğini tahmin ediyor. Yatırım danışmanlığı firması Willmingtom Trust’ın Baş Ekonomisti Luke Tilley söz konusu gelişmelerin TÜFE’yi ancak “kısa vadede” yükseltebileceğini ve ABD ekonomisinde “sürekli enflasyon” yaratmayacağını öngörüyor.
Sanctuary Wealth’in Baş Yatırım Stratejisti Mary Ann Bartels de yatırımcıların, petrol fiyatları varil başına 100 dolara dönene kadar enflasyonun yeniden ortaya çıkması konusunda endişelenmemeleri gerektiğini söyledi. Bartels bazı opsiyon yatırımcılarının, İsrail ile İran arasındaki gerilimlerin ham petrol akışını tehdit eden daha geniş bir bölgesel çatışmayı tetikleyebileceği endişesiyle petrolün yakında varil başına 100 dolara ulaşabileceğine dair yükseliş bahisleri yaptığını bildirdi.
Glenmede Trust’ın Yatırım Stratejisi Başkan Yardımcısı Mike Reynolds, finansal piyasa yatırımcılarının bu ekim ayı sürprizlerinin hiçbirinin eylül ayı TÜFE raporunda görmeyeceklerine dikkat çekti. Ancak Reynolds’a göre hafta içerisinde açıklanacak TÜFE rakamları önümüzdeki birkaç ay boyunca başa çıkılması gereken bazı “ters akıntıların” etkisinin görülmediği “son temiz enflasyon verileri” olabilir.
Reynolds, “TÜFE verileri yanlış yöne gitmeye başlarsa, bu borsalar ve ekonomi için gerçekten de bir engel oluşturur. Ancak henüz bunun işaretlerini görmüyoruz. Aşırı bir senaryoda, belki de FED tekrar faiz artırmaya başlayabilir… Bunlar kesinlikle temel durum değil, ancak bu, hisse senetleri piyasalarında bir takip riski olarak dikkatli olunması gereken bir şey” açıklamasında bulundu.
Tengler’a göre söz konusu tablo yatırımcılar için dipten alım fırsatı sunuyor. Borsa uzmanı, rekor seviyelere yakın borsalarda bazı büyük sermayeli teknoloji hisselerinin pahalı hisse değerlemelerine rağmen, düşük bilanço büyüme tahminlerine maruz kaldığını ve bu şirketleri “yukarı yönlü sürprizler” yapabileceğini söyledi.
Tengler, “Borsa ekim ayında keskin bir geri çekilme yaşayacak ve yatırımcılar boğa piyasasında olduğumuz için satın almak isteyebilirler. Pozitif bilançolar ve kâr marjları, piyasayı yıl sonuna kadar taşıyacak sürpriz olacaktır” açıklamasında bulundu.