ABD borsaları tarihsel verilere göre yılın en iyi altı aylık periyoduna girmek üzere. Dolayısıyla mayıs ayında satışa geçme stratejisini benimseyen yatırımcıların da borsaya dönmeleri bekleniyor.
Yine de ABD Hazinesi tahvil getirilerindeki son artış ve yaklaşan ABD seçimleri ile ilgili endişeler hisse senetlerinin ralli yapmak içinin gücünün tükenip tükenmediğini sorgulatıyor.
MarketWatch’un haberine göre tarihsel göstergeler kasım ayından nisan ayına kadar olan dönemde borsaların yılın en iyi altı aylık performansını gösterdiğini ortaya koyuyor. CFRA Research Baş Stratejisti Sam Stovall’a göre S&P 500 Endeksi 1945’e kadar uzanan tarihi boyunca yılın diğer altı aylık dönemi ile karşılaştırıldığında bu dönemde yüksek ortalama getiriyi elde ediyor.
CFRA Research verilerine göre, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana S&P 500 Endeksi kasım ayından nisan ayına kadar olan dönemlerde ortalama %7 getiri sağladı. Endeks mayıs ayından ekim ayına kadar olan dönemde ise ortalamada sadece %2 yükselebildi.
Ancak borsaların gidişatı bu yıl farklıydı. S&P 500 Endeksi 30 Nisan’dan bu yana %16’nın üzerinde yükseldi ve 2009’dan bu yana mayıs ekim ayları arasındaki en güçlü performansına doğru ilerledi. 2009’da ise kasım-nisan dönemindeki artış %20’nin üzerindeydi.
Stovall konuyla ilgili açıklamasında, “Bu çift haneli getiri yatırımcıların piyasanın enerji rezervlerini tüketip tüketmediğini ve zor zamanlara doğru gidilip gidilmedi konusunu sorgulamalarına neden oldu” ifadelerine yer verdi. Borsa uzmanı daha önce hisse senetlerinde görülen bu tür olağanüstü yükselişlerin momentuma yardımcı olduğunu hatırlatıyor. Ancak Stovall da yükselişlerin olumlu etkisinden şüpheli.
S&P 500 Endeksi 1945’teki kuruluşundan bu yana 12 kez mayıs-ekim aralığında %10 ve üzerinde yükselebilmiş. Bu 12 örnekte endeksin takip eden kasım-nisan performansında ise ortalama %13’lük yükseliş kaydedildi.
Ayrıca, S&P 500’ün hem kasım-nisan hem de mayıs-ekim dönemlerinde çift haneli yükselişler kaydettiği beş örnek var. Endeks, bu beş kasım-nisan döneminin dördünde ortalama %11 oranında pozitif getiri sağlamış. Stovall, bunun mevcut yükselişlerin daha da ilerlemesinin beklenebileceği anlamına geldiğini söyledi.
CFRA verilerine göre, kasım-nisan dönemi yalnızca ABD’nin büyük sermayeli hisse senetleri için pozitif değil. Aynı zamanda küçük sermayeli Russell 2000, MSCI ve MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar endeksleri için de “önemli bir performans” gördü.
Elbette, birçok yatırımcı, son haftalarda hisse senetlerini sarsmaya başlayan seçim gerginliklerinin yılın son iki ayında hisse senedi rallisine son verebileceğinden endişe ediyor.
Geçen hafta, ABD Hazine tahvili getirilerindeki keskin bir tırmanışla borsaları sarstı. Satış dalgası ister Cumhuriyetçi Donald Trump ister Demokrat Kamala Harris başkan olsun, yeni ABD yönetiminin bütçe açıklarını artıracağına dair endişeleri gösterir nitelikteydi. Uzun vadeli ABD Hazinesi tahvil getirileri yaklaşık üç ayın en yüksek seviyelerine ulaştı.
Interactive Brokers’ın Kıdemli Ekonomisti José Torres, “Hisse senetleri yıl başından bu yana %23 artarken, daha fazla yükseliş için ne kadar yer kaldı? Bu 10 aylık dönem S&P 500 Endeksi için müthişti. Ancak yine de son yıllarda yakaladıkları temponun gerisindeler. Endeks 2023, 2021, 2019 ve 2013’te yılın ilk 10 ayında yatırımcılar %24, %27, %29 ve %30 getiri sağlamıştı” hatırlatmasında bulundu.
Torres hisse senetlerinde daha fazla yükseliş için seçimleri Cumhuriyetçilerin kazanması, bilançolarda yapay zeka konusunda olumlu yorumlar gelmesi ve daha sakin tahvil faizleri görülmesi gerektiğini söylüyor.