Finans sektöründe yapay zekâ teknolojilerinin mevcut kullanımı ve gelecekteki olası kullanım alanları “Finans Sektöründe ve Piyasa Gözetiminde Yapay Zekâ Konferansı”nda masaya yatırıldı.
Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) ve Yapay Zekâ Derneği iş birliğiyle Ankara’da bir otelde düzenlenen konferansın açılışında konuşan TÜRİB Genel Müdürü Ali Kırali, borsaların temel görevinin piyasalarda şeffaflığı sağlamak olduğuna işaret ederek, finansal piyasaların değişim içinde olduğunu dile getirdi.
Söz konusu değişimin piyasa gözetimini de etkilediğine dikkati çeken Kırali, yapay zekânın bu alanda kendilerine fayda sağlayacağını söyledi.
Kırali, gözetim faaliyetleri için yapay zekâ destekli “Algoritmik Takip ve İzleme Platformu’nu (ATİP)” geliştirdiklerini anlatarak, platformu kısa zamanda devreye almayı hedeflediklerini aktardı.
Projeyle tarımsal emtiada piyasa bozucu manipülatif eylemleri daha hızlı ve net şekilde, yanlış alarmlar üretmeden tespit edebilmeyi amaçladıklarını belirten Kırali, “Bu şekilde de piyasamızın sağlıklı işleyişini, ülkemiz için çok kritik olan tahıl ve gıda piyasasını sağlamak ana amacımız.” dedi.
Ali Kırali, AR-GE merkezlerinde kurdukları yapay zekâ destekli piyasa gözetim projesine TÜBİTAK’tan fon sağladıklarını bildirerek, desteğin, söz konusu projenin hem finansal hem akademik olarak sağlam temele dayandığının göstergesi olduğunu vurguladı.
Kırali, finansal piyasalarda yapay zekânın sadece gözetimde değil, risk yönetimi, dolandırıcılığın tespiti ve yatırım stratejilerinin belirlenmesi gibi alanlarda da kullanıldığına işaret etti.
“Türkiye, finans sektöründe yapay zekânın kullanımında öncü”
Yapay Zekâ Derneği Başkanı Ali Serhan Koyuncugil de yapay zekânın hayatın güncel noktalarına etkisine değinerek, sanayi ve finansal piyasaları da etkilediğini anlattı.
Koyuncugil, finans sektöründe yapay zekânın varlığını inkar etmenin mümkün olmadığına dikkati çekerek, “Türkiye, şu anda yapay zekâ faaliyetlerini ana başlıklar halinde aldığımız zaman finans sektöründe öncü olarak ifade edebileceğimiz bir noktada.” diye konuştu.
Konferansta, TÜRİB ile Pakistan Ürün İhtisas Borsası PMEX arasında işbirliği anlaşması da imzalandı. Anlaşmayla kurumlar arasında bilgi paylaşımı, personel eğitimi, yeni ürün ve platformların geliştirilmesi gibi alanlarda işbirliği amaçlanıyor.