7 piyasa stratejisti, ABD hisseleri yeni rekorlara yükselirken yatırımcıların Donald Trump liderliğindeki yükseliş dalgasına nasıl katılacağını tartışıyor.
Wall Street, sanki hiç şüphe duymuyormuşçasına Donald Trump’a aşık gözüküyor.
Dostane zemin
Insider’dan James Faris’in haberine göre, iş adamı ve politikacı olan Trump’ın başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından ABD hisseleri için güçlü, çok yıllık boğa piyasası rallisi bir başka vitese ulaşmış durumda. S&P 500 Endeksi tarihinde ilk kez 6.000 puanı aştı ve teknoloji odaklı Nasdaq da keşfedilmemiş bölgede seyrini sürdürüyor.
Yatırımcılar, vergi indirimleri ve daha az hükümet düzenlemesi içeren Trump’ın ekonomi politikalarının çoğunun, hisse senetlerini yukarı taşıyacak dostane zemin yaratacağına ikna olmuş durumda.
The Bahnsen Group‘un baş yatırım görevlisi David Bahnsen, “Yatırımcı hissiyatı büyüme, düzenlemeden uzak durma ve piyasa yanlısı” diyor.
Coşku serbest bırakıldı
Bazıları, tarifelerden korkanlar da dahil olmak üzere genel görüşüne şüpheyle yaklaşırken yatırımcıların genel olarak hisse senetlerine yatırımlarını artırmak için çabaladığı anlaşılıyor. State Street Global Advisors‘a göre, Çarşamba günü borsa yatırım fonlarına 22 milyar dolar aktı ve bu, ABD seçimlerinden sonraki gün için önceki rekorun dört katından fazlaydı.
Piyasalar vergi artışlarından daha çok belirsizlikten nefret ediyor olabilir; bu nedenle Kamala Harris seçimi kazanmış olsaydı da bu borsalarda bir rahatlama rallisini tetikleyebilirdi ancak bu, büyük yatırımcıların Trump’ın bir başka dönemi için ne kadar coşkulu olduklarını göz ardı etmek anlamına gelir çünkü S&P 500 Endeksi, 2016’daki zaferinden pandemiden kısa bir süre öncesine kadar yüzde 50’den fazla yükselmişti.
ClearBridge Investments‘ın ekonomi ve piyasa stratejisi başkanı Jeff Schulze, “Trump’ın iş dostu yaklaşımı, iş dünyasının coşkusunu bir kez daha canlandırabilir ve bu da daha güçlü bir sermaye harcamasına ve yatırım ortamına yol açabilir” diyor.
Ekonomik coşku (animal spirits) terimi, 1930’larda yatırımcıların kararlarının genellikle açgözlülük ve korku gibi yoğun duygular tarafından yönlendirildiğini belirten ünlü ekonomist John Maynard Keynes tarafından ortaya atıldı.
Ameriprise‘ın baş piyasa stratejisti Anthony Saglimbene, Schulze ile aynı noktayı vurgulamak için Keynes’in ünlü ifadesini ödünç alıyor: “Yatırımcılar öngörülebilir gelecek için coşkulu olabilir. Seçimlerin yarattığı olumsuzluklar ortadan kalktıkça ve yatırımcılar hisse senetlerine daha fazla para yatırmaya çalıştıkça yıl sonuna kadarki coşku önemli ortalamaları yukarı çekebilir” şeklinde konuşuyor.
Trump’ın zaferinden sonra nasıl yatırım yapılır?
ABD ekonomisi çoğu ölçüte göre sağlıklı görünse de, birçok piyasa stratejisti, Trump yönetiminde ‘ekonomik olarak hassas’ hisse senetlerine fayda sağlayacak daha büyük bir patlama öngörüyor.
Plante Moran Financial Advisors‘ın baş yatırım görevlisi Jim Baird, “ABD hisse senedi piyasası için bu geniş ‘risk alma’ havası tüm sektörleri etkiliyor ancak özellikle ekonominin yeniden güçlenmesinden ve şirket kârlılığına olumlu katkılardan faydalanacak döngüsel olarak daha hassas sektörlerin bundan faydalanması bekleniyor” diyor.
T. Rowe Price‘da küresel çok varlıklı bölüm başkanı Sébastien Page, “Enerji ve finans gibi ekonomik büyümeye büyük ölçüde bağımlı sektörler sıcak kalmaya devam edecek” diyerek ekonomik büyümenin altını çiziyor. Page, seçim sonrası piyasadaki toparlanma hakkında ise “Bunun abartılı olduğunu düşünmüyorum” diyor.
En iyi alan küçük ölçekli şirketler
Stratejistlerden ve yatırım analistlerinden bazıları ise ekonominin güçlü kalması ve vergilerin düşmesi koşuluyla, küçük sermayeli şirketleri en iyi fikir olarak gösteriyor.
Lazard‘ın küçük sermayeli hisse senedi platformunun küresel başkanı Sean Gallagher, “Yeterince insan ‘Kredi döngüsü yaşayabilir miyiz? Gelecek yıla kadar ekonomik bir yavaşlama yaşayabilir miyiz? Vergi ve düzenlemelerdeki artışlar ne işe yarar?’ diye endişeleniyordu. Artık bu konu gündemden düştü. Bence bu sadece küçük işletmelere yönelik yatırımcı iyimserliğini artırıyor. Bence bu, bir nevi geri planda tutulan sermaye harcamalarını artıracak” şeklinde konuşuyor.
Trump’ın ilk döneminde daha küçük şirketler takdire şayan bir performans gösterdi ancak yıllarca büyük şirketlerin gerisinde kalmaktan da kurtulamadı. Gallagher, ekonomik ortam ve muadillerine göre şaşırtıcı derecede ucuz olan değerlemeleri nedeniyle küçük ölçekli hisseler hakkında oldukça iyimser.
ClearBridge‘den Schulze da döngüsel ve küçük şirketler lehine görüşe sahip Stratejist, Trump’ın daha düşük vergiler ve sınırlı düzenlemeler konusundaki eğiliminin endüstriyeller, ihtiyari tüketim ve finansallar için ne anlama geldiği konusunda ateşli bir savunucu konumunda.
Ameriprise‘dan Saglimbene de ‘daha az düzenleme, birleşme/satın alma ve sermaye piyasası faaliyetinin hızlanmasının finans sektörü için iyi bir gelişme olduğu konusunda hemfikir. Bahnsen ise daha az hükümet denetiminden kazananlar listesine teknoloji sektörünün de eklenmesi gerektiğini söylüyor.
Altın ve Bitcoin
Kanada merkezli varlık yönetimi firması Wellington-Altus‘un baş piyasa stratejisti Jim Thorne ise en çok altın ve Bitcoin ile ilgilendiğini söylüyor.
Dünya nakitle dolup taşıyor, bu da altın ve Bitcoin gibi kıt varlıkları daha değerli hale getiriyor. Thorne ayrıca küresel ekonomik büyümenin yavaşladığının da altını çiziyor ve “Bu, riskli varlıklar için ileriye giden yolun Trump’ın ikinci döneminde başarılı olsa bile pürüzsüz olmayabileceğini gösteriyor. Trump’ın politikaları tarafından şekillendirilen bir barış zamanı ekonomisine geçiş yaparken yatırımcılar oynaklığa ve piyasa liderliğindeki değişimlere hazırlıklı olmalı” diye ekliyor.